Ik ben bevallen

Na de bevalling begint de kraamtijd. Een tijd waarin jullie je kindje gaan leren kennen en je herstelt van de bevalling. Officieel duurt deze periode 6 weken, maar het herstel neemt vaak een langere periode in beslag. Vaak spreken wij van 9 maanden op (zwangerschap) en 9 maanden af (de herstelperiode), voordat je weer helemaal “jezelf” bent.

Portland-webdesign-icon-info
Kraamtijd

De eerste kraamweek

Vanaf het moment dat je bevallen bent, komen wij voor de controles om de dag bij jullie langs. Als je in het ziekenhuis onder controle bent, vinden we het fijn als je ons de dag dat je naar huis gaat belt. Dan vinden de controles in overleg plaats. De kraamverzorgende helpt je bij de dagelijkse verzorging en doet de algemene controles bij jou en je kindje. De verloskundige blijft de eindverantwoordelijke. Wanneer er problemen zijn, zullen wij –indien nodig- extra langskomen.


Portland-webdesign-icon-tip
Kraambezoek

Een ontspannen kraamtijd

De kraamtijd is bedoeld om te herstellen van je bevalling. Natuurlijk wil je graag dat iedereen kennis komt maken met jullie kindje, maar wij adviseren om het bezoek te beperken. Zowel voor jullie rust als die van jullie baby is dat erg van belang. Doseer het aantal bezoeken per dag, hanteer rusttijden voor jullie zelf en bedenk praktische oplossingen, zoals een kraamborrel of -feest.


Portland-webdesign-icon-info
Kraamzorg

Wat doet de kraamzorg?

De kraamverzorgende komt elke dag langs voor de controles van jou en jullie kindje. Ze doet de baby in bad, controleert of de voeding goed gaat, of de baby groeit en of het een normaal plas- en poeppatroon heeft. Daarnaast kijkt zij of de temperatuur en kleur van jullie kindje normaal is. Zij geeft adviezen ten aanzien van de voeding, een veilige omgeving voor jullie kindje en geeft vele tips als er onrust is. Een kindje moet namelijk nog erg wennen als het net geboren is.

Verder kijkt de kraamverzorgende bij elke moeder of de baarmoeder goed zakt, of de hechtingen normaal zijn, of er geen sprake is van ontstekingen, of de borstvoeding goed loopt en zij geeft adviezen om problemen te voorkomen. Als zij twijfelt, zal zij ons altijd extra bellen en met ons overleggen.


Portland-webdesign-icon-info
Voeding

Fles -of borstvoeding?

De keuze welke voeding jij aan je kindje wil geven, ligt bij jou en je partner. Wij -en de mensen in jouw omgeving- kunnen je er alleen in adviseren. Natuurlijk is de eerste en beste optie borstvoeding. Borstvoeding is speciaal gemaakt voor jouw kindje en voorziet in de speciale behoefte van jouw kind. Er zitten veel afweerstoffen in borstvoeding en het kan preventief helpen bij allergieën. Naast de voordelen voor je kind is het ook goed voor het herstel van jouw lichaam. De baarmoeder zakt sneller en je lichaam is sneller in vorm. Ook geeft onderzoek aan dat een langere borstvoedingsperiode een positief effect zou hebben op botontkalking en borst- en eierstokkanker.

Belangrijk is dat je achter je keuze staat. Een gemotiveerde en rustige moeder kan beter voeden. Neem in je kraamtijd daarom voldoende rust en drink goed. Laat je adviseren in houdingen en aanleggen door de kraamverzorgende. De eerste week vergt het energie om de voeding op gang te helpen. Indien er grote problemen zijn is het mogelijk een lactatiekundige in te schakelen. Wij raden aan om een eventuele borstvoedingsvoorlichting te volgen om je goed voor te bereiden.

In sommige gevallen lukt de borstvoeding niet of is het medisch gezien niet mogelijk. Er is dan voldoende keuze in de verschillende flesvoedingen. Welk merk je kiest, is een keuze die jij en je partner moeten maken. Wij adviseren wel om eventueel hypoallergene voeding te gebruiken, zeker bij overgevoeligheden.

 

Meer weten? Bekijk dan onderstaande links:


Portland-webdesign-icon-tip
Regelen

Wat moet ik allemaal regelen in de eerste week/weken?

Er is van alles te regelen in de eerste week/weken, nadat jouw kindje geboren is. We zetten het voor je op een rijtje:

1. Geboorte aangifte doen bij de Burgerlijke Stand (binnen 3 werkdagen)

2. Baby aangeven bij verzekeringen (zorgverzekering, aansprakelijkheid- en inboedelverzekering, uitvaartverzekering)

3. Kinderopvang & -toeslag regelen

4. Kinderbijslag aanvragen

5. Testament opmaken (indien gewenst)

6. Gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen (indien niet getrouwd)

7. Voogdij regelen

8. Ouderschapsverlof aanvragen


Portland-webdesign-icon-dienst
Eerste onderzoeken

Hielprikscreening en gehoorscreening

 

Hielprik

De hielprik kan gedaan worden vanaf 72 uur na de geboorte. Afhankelijk van waar je woont wordt de hielprik of door het centrum van Jeugd en Gezin of door ons bij jullie thuis gedaan. Met het onderzoek wordt er wat bloed afgenomen uit het hieltje van jullie kindje. Dit bloed wordt onderzocht op 26 ziekten waaronder een groot aantal stofwisselingziekten. Meer weten? Bekijk dan hier meer informatie over de hielprik op de website van het RIVM.

 

Gehoorscreening

Binnen een week tot twee weken na de bevalling zal er bij je baby een gehoortest worden afgenomen. Woon je in een gebied waar de hielprik door het Centrum van Jeugd en Gezin wordt afgenomen, dan kan al direct de gehoortest bij jullie thuis worden verricht. Doen wij de hielprik, dan ontvangen jullie een uitnodiging voor de gehoortest op het consultatiebureau. De kraamzorg meld jullie in de kraamweek aan. Meer weten? Bekijk dan hier meer informatie over de gehoorscreening op de website van het RIVM.


Portland-webdesign-icon-info
Roze wolk

Is het altijd een grote roze wolk?

Een kind krijgen is toch het mooiste wat je overkomt? Je bent toch super gelukkig? Ja, maar een kindje krijgen is niet alleen maar een zogeheten “roze wolk”. Als jullie kindje net geboren is, verandert er veel. Naast dat je samen moet wennen aan de situatie met een pasgeboren kindje – wat veel van jullie aanpassingsvermogen vraagt – zijn er vele andere facetten die de komst van een kindje heftig maken.

In het begin moet je de bevalling nog verwerken en vaak lichamelijk herstellen. En waar de eerste weken de nachten nog prima gaan, sluipt de vermoeidheid er na een aantal weken toch wel in. De zogeheten kraamtranen of baby blues worden vaak gezien in de eerste kraamweek, maar dat het later ook nog moeilijk kan of heftig kan zijn, wordt minder vaak besproken.

Soms loop je ook tegen problemen aan in de zorg voor jullie kleintje. Niet elk kindje went even makkelijk na de geboorte of slaapt even snel door. Loop je tegen problemen aan of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op. Dat mag altijd met ons, ook daar zijn wij voor. Maar de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen jullie ook erg goed ondersteunen in deze situatie.


Portland-webdesign-icon-info
Centrum voor Jeugd en Gezin

Wat is het CJG?

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zal de zorg van jullie kindje overnemen als de kraamtijd voorbij is. Zij zullen de groei van jullie kindje volgen en de vaccinaties gegeven. Je komt de ene keer bij de jeugdverpleegkundige en de andere keer bij de arts. De meeste centra hebben pedagogische medewerkers in dienst en organiseren voorlichtingsavonden. Het opvoeden van een kindje is een pittige taak. Loop je tegen iets aan?Neem dan altijd contact op met het CJG.

Meer weten over het CJG?


Portland-webdesign-icon-dienst
Nacontrole

Wat kan ik verwachten van de nacontrole?

Na een week of 6 is er de gelegenheid bij ons op nacontrole te komen. Tijdens deze controle kijken we terug op jouw zwangerschap, de bevalling en het kraambed en bespreken we eventuele problemen en/of klachten. Verder zullen wij het gewicht, de bloeddruk en het ijzergehalte controleren. Eventueel wordt er gekeken naar de plek van een ruptuur of knip. Mocht het nodig zijn, geven wij nog adviezen voor de komende periode.


Portland-webdesign-icon-info
Anticonceptie

Alles over anticonceptie na de bevalling

Wij verlenen professionele anticonceptiezorg. Ook indien je niet onder controle bent geweest bij ons en toch een spiraaltje wenst of informatie wilt over anticonceptie dan kun je bij ons terecht.

Na de zwangerschap zullen wij tijdens het kraambed op jou afgestemde informatie geven over anticonceptie. We zullen in gesprek gaan over jouw eerdere ervaringen met anticonceptie en bespreken hoe jouw cyclus was voor de zwangerschap. Hierna bekijken we samen welke vorm van anticonceptie het beste bij jou/jullie en jouw leefstijl past.

Wij plaatsen spiraaltjes (koper- en hormoonspiralen), Implanon (hormoonstaafje in je arm), dit kunnen wij doet op verschillende dagen en passen wij aan aan jullie wensen.

Mocht je een anticonceptiemiddel willen met hormonen, zullen wij altijd eerst een anamnese afnemen om te kijken of dit jouw gezondheid past. Bij sommige ziektes of medicatiegebruik worden hormonen afgeraden. Dit willen wij daarom eerst goed in kaart brengen. Als we tot een passend anticonceptiemiddel zijn gekomen maken we een afspraak om voor te schrijven en/of te plaatsen.



 

Via deze link vind je meer informatie over bovenstaande anticonceptiemiddelen en andere alternatieven.


Portland-webdesign-icon-tip
Sporten

Wanneer mag ik weer gaan sporten?

Vanaf 6 weken kan je weer beginnen met sporten. Begin op een rustig tempo, luister naar je lijf en begin niet met intensieve sporten zoals hardlopen.

Meer weten? Bekijk dan eens de website van Mom in Balance  of de website van A Beautiful Balance.