Je bent zwanger; gefeliciteerd! In deze periode komt er een hoop op je af. Wij helpen je graag om jou zo goed en prettig mogelijk te begeleiden in de periode naar je bevalling toe.
Ik ben zwanger
Benieuwd wanneer je gaat bevallen?
Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatieperiode, en wij rekenen de datum voor je uit.
Wat kun je verwachten tijdens de eerste controle?
De eerste controle vindt zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaats en duurt ongeveer anderhalf uur (kan ook in de avonduren en het weekend). Spannend! Wat zal er gaan gebeuren? Om je alvast een beetje voor te bereiden, kun je hieronder lezen wat je kunt verwachten tijdens deze ‘intake’.

Tijdens deze intake kun je ons vragen stellen. Als je nog niet op controle bent geweest, maar wel al met vragen rondloopt, mag je ons altijd bellen. Bij niet spoedeisende vragen kan dit ook per mail of whatsapp.
Ook zullen wij het in een van de eerste gesprekken nog met je hebben over een aantal praktische zaken, zoals de plaats van bevalling, kraamzorg en het volgen van een eventuele zwangerschapscursus.
Op de website deverloskundige.nl kun je meer informatie vinden over wat ons werk inhoudt.
Wat komt er tijdens dit eerste gesprek (“de intake”) aan de orde?
Wat kun je verwachten tijdens de vervolgcontroles?
De vervolgcontroles duren gemiddeld 15-30 minuten. We plannen altijd standaard 30 minuten per controle in om voldoende ruimte te hebben om de onderzoeken te kunnen verrichten en jullie vragen te kunnen beantwoorden. Lees hieronder verder wat je allemaal precies kunt verwachten tijdens de vervolgcontroles.
Indien alles normaal verloopt is het schema ongeveer als volgt:
• intake
• 8 weken echo intacte zwangerschap
• 10-12 weken termijnecho
• 16 weken
• 20 weken (los van de 20 weken echo)
• 24, 28, 31 weken
• 33/34 weken (huisbezoek)
• 36, 37, 38, 39, 40, 41 weken
Zijn er bijzonderheden in je zwangerschap of heb je zelf vragen of klachten, dan is het altijd mogelijk dat je vaker op controle komt. Indien je het prettiger vindt in het begin van de zwangerschap vaker te komen is dat ook mogelijk. Niet iedere zwangerschap is hetzelfde: wij bieden zorg op maat en kijken wat bij jullie past.
Wat kun je verwachten tijdens de vervolgcontroles?
Luister iedere week naar het hartje van jouw kindje!
Wij hebben ook een hartjesspreekuur! Dit is een spreekuur waarop je zonder afspraak binnen kunt lopen om even extra naar de baby te luisteren. Dit is elke maandag tussen 18.00 en 18.30 uur op locatie A. van Hobokenstraat 8-10 in Rhoon.

Welke echo's zijn er allemaal?
In de zwangerschap heb je recht op meerdere echo’s die ook door de zorgverzekeraar worden vergoed. Er zijn ook echo’s die niet standaard zijn en die niet direct worden vergoed, tenzij daarvoor een indicatie is. Ook is er de mogelijkheid om op eigen kosten een echo te laten maken door ons. De standaard-echo’s maken wij zelf in onze eigen praktijk, zoals de termijn- en groeiecho’s. Deze worden gedaan op onze locatie A. van Hobokenstraat 8-10 in Rhoon. De structureel echoscopische echo’s vinden plaats bij Bovenmaas Prenataal en de STAR. Zij zijn gespecialiseerd in de onderzoeken en werken met vele ziekenhuizen samen, waaronder het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia en het Erasmus MC. Doordat zij een goede samenwerking hebben met verschillende ziekenhuizen is de doorverwijzing als er iets gevonden wordt met de echo heel laagdrempelig.
Bij elke echo is het mogelijk voor extra opslag te kiezen op een USB (deze is bij ons te verkrijgen).
Diagnose-echoscopie
Intacte zwangerschap
Termijnecho
Andere medische echo's
Echoscopie op eigen verzoek
Het is mogelijk in de praktijk gebruik te maken van extra echo’s tegen betaling. Deze echo’s zijn bedoeld ter geruststelling, bijvoorbeeld in het eerste trimester of als je een keer vaker de groei zou willen laten bepalen. Eventueel doen wij een geslachtsbepaling. Let daarbij wel dat wij op een andere manier een echo maken dan de pret-echo bureau’s.
2 echo's in de 1e 16 weken (buiten de echo's op medicatie)
Meer dan 2 echo's voor 16 weken
Extra echo ter geruststelling na 16 weken (buiten de echo op medische indicaties voor noodzakelijke groei/ligging etc)
Losse geslachtsbepaling
Losse USB
Onderzoek naar jullie ongeboren kind
Prenatale screening
Tegenwoordig heb je, als zwangere, de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken. Dit is niet verplicht. Bedenk eerst goed (met je partner) of je over dit soort onderzoeken wel informatie wenst te ontvangen. Probeer te bedenken wat het voor je zal betekenen als er een afwijking wordt gevonden.
Er zijn twee soorten screening:
- 1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
- 2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho (ETSEO) en de 20 wekenecho (TTSEO)
Je beslist zelf of jullie deze onderzoeken wilen laten doen.
Graag informeren wij jullie over de mogelijkheden van prenatale screening. Wanneer jullie hierover informatie wensen, dan krijgen jullie hier een uitgebreid gesprek over (counseling).
Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte) screeningen.
ETSEO
TTSEO
NIPT - Niet Invasieve Prenatale Test
Prenatale diagnostiek
In een aantal gevallen is er tijdens de zwangerschap direct een indicatie voor prenatale diagnostiek. Met de komst van de nieuwe testen zoals de NIPT is het aantal invasieve onderzoeken minder geworden. Prenatale diagnostiek is onderzoek in de zwangerschap bedoeld om afwijkingen op te sporen. Dit kan in de vorm van een invasief onderzoek, zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie of een niet-invasief onderzoek zoals geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO). Dit laatste is vergelijkbaar met een extra uitgebreide 20 weken echo.
Erasmus MC
Wij kunnen je verwijzen naar het Erasmus Medisch Centrum, waar een intake plaatsvindt en de verschillende mogelijkheden van onderzoek met je worden besproken.
Geluk kun je delen
Zwanger worden is niet voor elke vrouw vanzelfsprekend. 1 op de 6 paren heeft problemen met zwanger worden. Vanaf het moment dat je zwanger bent produceer je het zwangerschapshormoon HCG. Dat wordt in je urine uitgescheiden. Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen en haalt dit hormoon eruit Hiermee kunnen zij medicijnen maken voor vrouwen die niet zwanger kunnen raken. De gespaarde urine wordt heel discreet bij jou thuis opgehaald. Wil jij aan moeders voor moeders meedoen? Je kunt je aanmelden vanaf een positieve test tot 11 weken.
Gezond eten tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. De meeste producten kun je gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby.
Op de website van het Voedingscentrum vind je alles over gezond eten tijdens je zwangerschap.
Eerste trimester
In de zwangerschap zijn er veel klachten die je kunt ontwikkelen, deze kunnen erbij horen maar dit hoeft niet. Heb je klachten van welke aard, bel ons dan altijd voor overleg. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en zijn er voor jullie.
De eerste 13 weken van je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. In deze fase van je zwangerschap gebeurt ontzettend veel. In 12 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 6,9 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes. Lees daar hieronder meer over.
Vermoeidheid
Misselijkheid
Obstipatie
Plassen
Duizeligheid
Bloedneuzen en bloedend tandvlees
Tweede trimester
In de zwangerschap zijn er veel klachten die je kunt ontwikkelen, deze kunnen erbij horen maar dit hoeft niet. Heb je klachten van welke aard, bel ons dan altijd voor overleg. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en zijn er voor jullie.
Week 13 tot en met week 28 van je zwangerschap worden het tweede trimester genoemd. Aan het eind van dit trimester ziet de kleine bewoner van je baarmoeder er al echt uit als een baby. In 3 maanden tijd is je buik zo hard gegroeid dat jij er ook echt zwanger uitziet! Klachten die in het eerste trimester zijn begonnen kunnen inmiddels voorbij zijn, maar sommige vrouwen blijven hier langer last van houden, soms de hele zwangerschap lang. Lees hieronder meer over de meest voorkomende kwaaltjes in het tweede trimester van je zwangerschap.
Bandenpijn
Brandend maagzuur
Aambeien en spataders
Harde buiken
Derde trimester
In de zwangerschap zijn er veel klachten die je kunt ontwikkelen, deze kunnen erbij horen maar dit hoeft niet. Heb je klachten van welke aard, bel ons dan altijd voor overleg. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en zijn er voor jullie.
Vanaf de 28e week van je zwangerschap wordt het derde trimester genoemd. In dit trimester verviervoudigt je baby in gewicht. Niet zo vreemd dus dat je buik nu echt gigantisch wordt. Helaas gaat dit gepaard met nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig weet je waar je het voor doet en ligt aan het eind van dit trimester je baby in je armen! Lees hieronder meer over de meest voorkomende kwaaltjes in het derde trimester van je zwangerschap.
Tintelende vingers
Vocht vasthouden
Kuitkrampen
Stressincontinentie
Rug- en bekkenpijn
Slapeloosheid
Striae
Wat moet ik allemaal regelen?
Tijdens jouw zwangerschap komt er van alles op je af en moet er een hoop geregeld worden. Wij helpen je alvast een stukje op weg met onderstaand lijstje. Heb je hierover vragen of heb je hulp nodig? Laat het ons weten, dan kunnen we kijken wat we voor jullie kunnen doen!
Kraamzorg
Kraampakket
Zwangerschapscursus
Erkenning
Kinderdagverblijf
Wat moet ik allemaal aanschaffen?
Voordat je gaat bevallen is het aan te raden om een aantal basisbenodigden in huis te halen, zowel voor de baby als voor jou zelf. We zetten ze hieronder op een rijtje. Daarnaast geven we tips over wat je in huis moet halen voor zowel een thuis –als een poliklinische bevalling.
Voor de baby
Kraampakket (gemiddeld per pakket)
Voeding - Borstvoeding
Voeding - Flesvoeding
Thuisbevalling
Poliklinische bevalling of bevalling met medische indicatie
Volg een EHBO-cursus
Nu je zwanger bent, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren). Wij werken hiervoor samen met LIVIS, die een snelle en gemakkelijke cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen aanbiedt. Extra fijn: veel verzekeraars vergoeden de cursus! Bekijk hier de website van LIVIS voor meer informatie.
Als het misgaat...
Als je in het begin van de zwangerschap (tot 16 weken) het kindje verliest noemen wij dit een miskraam.