Ik ga bevallen

De negen maanden zijn voorbij en het moment van bevallen komt in zicht. Een spannend moment, zowel voor jou als voor je partner. Wij zullen er alles aan doen om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden op deze mooie, maar ook intense gebeurtenis.

lees direct meer over
Beladvies Pijnstilling
Portland-webdesign-icon-tip
Zwangerschapsverlof

Wanneer kan ik met verlof?

Elke zwangere heeft recht op een zwangerschapsverlof van 16 weken. Die kun je laten ingaan vanaf vier of zes weken voor de bevalling. Ons advies is zes weken voor de bevalling te stoppen met werken. Het is heerlijk lang thuis te zijn na de bevalling, maar de tijd voor de bevalling kun je ook zien als een investering in jezelf en je kind, om zo uitgerust en ontspannen mogelijk aan de bevalling te beginnen.


Portland-webdesign-icon-info
De bevalling

Hoe bereid ik mij voor?

Vanaf 37 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. De normale termijn om te bevallen ligt tussen de 37 en 42 weken. Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft dit op haar eigen manier. Hoe de bevalling bij jou gaat en hoe jij je voelt, kan niemand je vertellen. Wij kunnen je wel vertellen wat er tijdens de bevalling zou kunnen gaan gebeuren en je hierop voorbereiden. Ook kunnen jij en je partner jezelf hierop voorbereiden door het volgen van een cursus en het bezoeken van een voorlichtingsavond. Daarnaast kunnen folders en boeken je een stap verder helpen in jouw voorbereiding. Of breng een bezoekje aan deverloskundige.nl.

Tussen de 34e-36e week geven wij je advies wanneer je ons moet bellen en wat je klaar moet hebben voor de bevalling. Wij zullen dan eenmalig een huisbezoek afleggen bij jou thuis, zodat je alle vragen over de aanstaande bevalling en kraamtijd kan stellen.

 

Handige boeken en  apps

Om je goed voor te bereiden op jouw bevalling, zijn er ook allerlei boeken en apps die je kunt lezen. Daarnaast heb je tegenwoordig ook ontzettend veel leuke, handige en praktische apps die jou kunnen helpen. Wij zetten er een paar op een rijtje:


 


Portland-webdesign-icon-info
Plaats van bevallen

Waar kan ik bevallen?

Als de zwangerschap zonder complicaties verloopt, heb je zelf de keuze waar je wilt gaan bevallen. Je kunt kiezen uit thuis, het geboortehotel en het ziekenhuis. Wij werken het meest samen met het Geboortehuis Maas (een samenwerking van het Geboortehotel Maasstad en Maasstad ziekenhuis) en het Ikazia ziekenhuis. Maar beval je liever in een ander geboortecentrum of ziekenhuis, dan is dit zeker een mogelijkheid en bespreekbaar. Wij adviseren je om daar te bevallen waar jij jezelf het prettigst voelt.Portland-webdesign-icon-dienst
Beladvies

Wanneer bel ik de verloskundige?

In de 34-36e week van jouw zwangerschap bespreken we wanneer je ons moet bellen als de bevalling begonnen is. Dit beladvies gaat in op de dag dat je 37 weken zwanger bent! Dit advies geven wij tijdens een videoconsult/huisbezoek. Hierbij wordt het beladvies gekoppeld aan eventuele vragen over de thuissituatie. Denk hierbij aan: is het mogelijk om thuis te bevallen? Is alles wat nodig is in huis? Kan het bed op klossen?

Je krijgt nu ook jouw zwangerschapskaart mee naar huis, die je vervolgens bij iedere controle weer mee moet nemen. Zo heb je altijd de benodigde gegevens bij de hand

Als je gaat bevallen, breekt er een spannende tijd aan en is het niet altijd duidelijk wat jullie overkomt. Wanneer mag je ons bellen?

Wij zijn er voor jullie en dus bel je altijd als je twijfelt, ongerust bent of denkt dat er iets niet goed is met de zwangerschap. Je stoort ons niet, en wij beantwoorden graag jullie vragen!

Direct bellen

In de volgende gevallen moet je ons direct bellen:

  • Voor 37 weken
  • Als je vóór 37 weken twijfelt en/of ongerust bent, last hebt van bloedverlies, vruchtwaterverlies of regelmatig terugkerende pijnlijke harde buiken en/of de baby minder voelt bewegen.

 

Vanaf 37 weken

  • –> Bij weeën:
    Als je voor de eerste keer gaat bevallen, bel je ons als je gedurende een uur weeën hebt die elke 3-5 minuten terugkomen en tenminste een minuut aanhouden.
  • Als je al eens eerder bevallen bent, bel je ons als je gedurende een uur weeën hebt die elke 5 minuten terugkomen. Dit omdat de bevalling van een volgend kindje sneller kan verlopen.
  • Het advies kan daar waar nodig worden aangepast, denk aan bijvoorbeeld een hele vlotte eerste bevalling.

–> Bij vruchtwaterverlies:
Altijd als het vruchtwater geel, groen of bruin is.
Als het vruchtwater helder (wit/kleurloos/rozig of met vlokjes) is. ‘S avonds (na 22.00u.) of ’s nachts hoef je ons niet meteen te bellen, maar kan dit de volgende ochtend na 9.00 uur. Overdag kun je ons wel meteen bellen.

  • –> Als het hoofdje nog niet is ingedaald (dit hoor je tijdens de controle), krijg je het advies om direct te bellen en te blijven liggen totdat de verloskundige je gecontroleerd heeft.

–> Bij bloedverlies:
Bij helderrood bloedverlies, zoals bij een menstruatie.
En bij bloedverlies als er nog geen actieve weeenactiviteit is

–> Bij minder bewegen van de baby

 

Twijfel je? Overleg dan altijd!


Portland-webdesign-icon-tip
Het geboorteplan

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een plan waarin je omschrijft wat jullie specifieke wensen zijn omtrent de geboorte van jullie kindje. Het plan is bedoeld voor jezelf, je partner en de mensen die jullie gaan begeleiden tijdens de bevalling. Door aan te geven wat jullie specifieke wensen zijn en wat jullie belangrijk vinden kunnen wij de zorg  daarop aanpassen en hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Met 34 weken plannen wij een huisbezoek. Naast het beladvies, het bespreken van het normale verloop van de bevalling, de pijnstilling, jullie verwachtingen en de praktische zaken, wordt tijdens dit bezoek ook het geboorteplan besproken.

  • Leidraad
  • Het geboorteplan is een leidraad, niets staat vast. Het is mogelijk dat jullie zelf van gedachte veranderen of dat een medische indicatie het niet mogelijk maakt het plan geheel na te leven. Ondanks een medische indicatie wordt er altijd geprobeerd het geboorteplan waar mogelijk te volgen.

Meer weten? Kijk dan eens op deverloskundige.nl voor meer informatie.


Portland-webdesign-icon-info
Pijnstilling

Wat zijn de mogelijkheden rondom pijnstilling?

Een bevalling kan heel goed verlopen zonder pijnstilling. Soms is het toch nodig of gewenst gebruik te maken van de mogelijkheden van pijnstilling.

 

Medicamenteuze pijnstilling 

Niet-medicamenteuze pijnstilling

 

 

 

 

 

Bekijk hier een filmpje over pijnbestrijding tijdens de bevalling!