Centering Pregnancy

In 2024 gaan we binnen onze praktijk ook Centering Pregnancy aanbieden. Dit is een uitgebreide vorm van verloskundige zorg, waarin het samenkomen van zwangere vrouwen (en hun partners) centraal staat. In tien bijeenkomsten praat je samen met andere zwangeren -die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend- uitgebreid over allerlei gangbare onderwerpen. Maar ook minder makkelijk bespreekbare zaken waar wel behoefte aan is, komen aan bod. Tijdens de bijeenkomsten vinden ook de medische controles plaats, waar partner, kinderen en/of anderen welkom zijn.

Het unieke aan Centering Pregnancy is de groepsdynamiek: ieder heeft haar eigen inbreng en hiermee kun je elkaar helpen, ondersteunen en aanvullen. Tijdens de sessies speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: je leert zelf je bloeddruk te meten, jezelf te wegen en je eigen dossier bij te houden. Zo heb je de regie over jouw zorgproces in eigen hand.

Uit groot onderzoek is gebleken dat dit programma ook betere gezondheidsuitkomsten biedt. We zien bijvoorbeeld minder vroeggeboortes, minder vaak een te laag geboortegewicht en minder ziekenhuisopnames van het kind na de geboorte. Ook zien we in deze groep minder vaak inleidingen, behoefte aan pijnstilling tijdens de bevalling en keizersnedes. Daarnaast zijn zwangere vrouwen die dit programma hebben gevolgd positiever over de ontvangen zorg ten opzichte van vrouwen die het individuele programma gevolgd hebben.

Hoe werkt Centering Pregnancy?

  1. De intake en echo’s zijn individueel
  2. De volgende tien bijeenkomsten vinden plaats in een vaste groep
  3. De groep bestaat uit acht tot twaalf zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur
  4. De bijeenkomsten duren twee uur
  5. Data en tijden liggen van tevoren al vast
  6. Er zijn twee vaste begeleiders per groep (een verloskundigen en een assistente)
  7. Na de negende bijeenkomst kom je weer individueel naar het spreekuur

Wat is er anders dan bij individuele controles?

  1. Je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, uitkomsten invullen in je boekje.
  2. Er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan
  3. Er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling
  4. Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
  5. Je ondersteunt elkaar en bouwt vriendschap op met andere vrouwen in dezelfde levensfase

Hoe ziet een bijeenkomst er uit?

Iedere sessie begint met een half uur bijpraten en koffie en thee drinken. Maar je gebruikt deze tijd ook nuttig: je meet je eigen bloeddruk, weegt jezelf en noteert dat in je dossier. Bovendien gaat iedere zwangere naar de verloskundige toe voor uitwendig onderzoek, hartje luisteren en individuele vragen. Deze controles vinden afgeschermd plaats in dezelfde ruimte.

Tijdens dit eerste half uur zijn je partner/kinderen/iemand anders die je graag meeneemt van harte welkom. Zodra we beginnen met het vervolg van de bijeenkomst gaan we verder in de vaste groep. Vervolgens wordt er een onderwerp uitgediept. Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die via eenrichtingsverkeer informatie geeft, het is aan jou en de andere zwangere vrouwen om het onderwerp te bespreken. De verloskundige vult aan waar nodig. Bovendien wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten die voor afwisseling zorgen. Last but not least: er zijn ook twee sessies gepland waarbij we jullie mét partners gaan voorbereiden op de bevalling en het ouderschap.

Met Centering Pregnancy bij Vive krijg je:

  • 17 uur extra zorg
  • 2 vaste begeleiders tijdens de centering 
  • 10 groepssessies, waaronder 2 met partners
  • Vaste data en tijdstippen 
  • Jouw zorgproces in eigen hand 

Ontdekken of Centering Pregnancy bij jou past?

Twijfels?
De keuze voor welke vorm van zorg je wilt ontvangen is helemaal aan jullie. Als je nog niet zeker weet of Centering bij je past, probeer het in ieder geval 3 keer en zo nodig kun je alsnog instromen naar de individuele controles.

lees direct meer over