Wij verlenen professionele anticonceptiezorg. Ook indien je niet onder controle bent geweest bij ons en toch een spiraaltje wenst of informatie wilt over anticonceptie dan kun je bij ons terecht.
Na de zwangerschap zullen wij tijdens het kraambed op jou afgestemde informatie geven over anticonceptie. We zullen in gesprek gaan over jouw eerdere ervaringen met anticonceptie en bespreken hoe jouw cyclus was voor de zwangerschap. Hierna bekijken we samen welke vorm van anticonceptie het beste bij jou/jullie en jouw leefstijl past.
Wij plaatsen spiraaltjes (koper- en hormoonspiralen), Implanon (hormoonstaafje in je arm), dit kunnen wij doet op verschillende dagen en passen wij aan aan jullie wensen.
Mocht je een anticonceptiemiddel willen met hormonen, zullen wij altijd eerst een anamnese afnemen om te kijken of dit jouw gezondheid past. Bij sommige ziektes of medicatiegebruik worden hormonen afgeraden. Dit willen wij daarom eerst goed in kaart brengen. Als we tot een passend anticonceptiemiddel zijn gekomen maken we een afspraak om voor te schrijven en/of te plaatsen.
Anticonceptiepil
De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. Deze hormonen onderdrukken je ovulatie, zorgen ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt. Hierdoor kunnen spermacellen moeilijker door de baarmoederhals heen komen. Daarnaast wordt het baarmoederslijmvlies beïnvloed. Hierdoor kan een bevrucht eitje zich daar niet goed innestelen. Een pilstrip heeft 21 tabletten. Je slikt elke dag een tablet voor drie weken lang. Hierna heb je een stopweek, waarin je 7 dagen geen pil slikt. Je krijgt dan je menstruatie. Hierna begin je weer aan een nieuwe strip. Als je de pil vergeet is het mogelijk dat je zwanger wordt. Daarom is het belangrijk om hier secuur mee om te gaan. Slik de pil op een vast moment van de dag, bijvoorbeeld bij het opstaan of tandenpoetsen. Dan is de kans dat je de pil vergeet kleiner.
Voordelen:
+ makkelijk in te nemen
+ je kunt je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven
+ betrouwbare vorm van anticonceptie
Nadelen:
– Je moet de pil dagelijks slikken
– Dagelijks pieken en dalen in de hormoonafgifte
– Als je de pil vergeet of als je ziek bent (overgeven of diarree) is de pil niet meer betrouwbaar en moet je aanvullende anticonceptiemiddelen nemen ter bescherming van zwangerschap.
Cerazette
De Cerazette is een pil zonder het hormoon oestrogeen. Deze is voor vrouwen die geen oestrogenen mogen gebruiken of als je borstvoeding geeft. Er zitten minder hormonen in deze pil waardoor de kans op terugloop van de melk verkleint wordt. Deze pil slik je iedere dag. Er is geen stopweek. Als je de pil vergeet is het mogelijk dat je zwanger wordt. Daarom is het belangrijk om hier secuur mee om te gaan. Slik de pil op een vast moment van de dag, bijvoorbeeld bij het opstaan of tandenpoetsen. Dan is de kans dat je de pil vergeet kleiner.
Voordelen:
+ Makkelijk in te nemen
+ Minder kans op teruglopen van je melkproductie
+ Betrouwbare vorm van anticonceptie
Nadelen:
– Je moet de pil dagelijks slikken
– Dagelijks pieken en dalen in de hormoonafgifte
– Je menstruatiepatroon kan veranderen, deze kun je niet reguleren zoals bij de ‘normale’ pil
– Als je de pil vergeet of als je ziek bent (overgeven of diarree) is de pil niet meer betrouwbaar en moet je aanvullende anticonceptiemiddelen nemen ter bescherming van zwangerschap
Implanon (hormoonstaafje in arm)
Een Implanon wordt in je bovenarm geplaatst van de minst dominante arm (als je rechtshandig bent wordt deze in de linkerarm geplaatst). Plaatsing vindt plaats onder lokale verdoving. Je voelt hierdoor meestal weinig van de plaatsing. Een Implanon mag 3 jaar blijven zitten.
Voordelen:
+ Drie jaar werkzaam
+ Kun je niet ‘‘vergeten’’
+ Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
+ Bij 1/5 vrouwen blijft de menstruatie weg
Nadelen:
– Je kunt de timing van je menstruatie niet reguleren
– 1/5 vrouwen hebben herhaalde en/of langdurige bloedingen
Spiraaltje
Een spiraaltje wordt in je baarmoeder geplaatst. Plaatsing kan soms pijnlijk zijn. Dit is vooral het geval bij vrouwen die nog nooit eerder bevallen zijn. Wij adviseren om een uur voor de plaatsing twee paracetamol in te nemen. Voorafgaand en na de plaatsing maken wij altijd een controle echo. Deze wordt niet vergoed vanuit de verzekering, maar vinden wij wel erg belangrijk, daarom hoef je deze niet zelf te betalen. Na de plaatsing zullen wij nog een telefonische nacontrole inplannen om te kijken hoe het spiraaltje bevalt. Mocht je voor die tijd zelf vragen of klachten hebben, mag je ons natuurlijk ten alle tijden bellen!
Koperspiraal
T-safe
Voordelen:
+ Geen hormonen
+ Beschermt 10 jaar tegen zwangerschap
+ Kun je niet “ vergeten”
+ Hoog betrouwbaarheidspercentage
+ Behoudt van natuurlijke cyclus
Nadelen:
– Plaatsing kan soms pijnlijk zijn (voornamelijk bij vrouwen die niet eerder bevallen zijn)
– Soms meer of langer bloedverlies tijdens je menstruatie
– Soms meer last van buikpijn tijdens je menstruatie
– Geen mogelijkheid om menstruatie over te slaan over te verschuiven
Hormoonspiraal (Kyleena of Mirena)
De Kyleena en Mirena werken beide hetzelfde, echter heeft de Kyleena minder hormonen waardoor deze spiraal onze voorkeur heeft. Na een gesprek over je cyclus en wensen omtrent anticonceptie zullen we in samenspraak met jou bepalen welke spiraal beter bij jou past.
Voordelen:
+ Beschermt 5 jaar tegen zwangerschap
+ Kun je niet “ vergeten”
+ Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen\
+ Meeste vrouwen hebben geen menstruatie meer of minder bloedverlies tijdens menstruatie
Nadelen:
– Plaatsing kan soms pijnlijk zijn (voornamelijk bij vrouwen die niet eerder bevallen zijn)
– Mogelijke bijwerken o.i.v. hormonen
Via deze link vind je meer informatie over bovenstaande anticonceptiemiddelen en andere alternatieven.
Recente reacties