Beladvies

In de 34-36e week van jouw zwangerschap bespreken we wanneer je ons moet bellen als de bevalling begonnen is. Dit beladvies gaat in op de dag dat je 37 weken zwanger bent! Dit advies geven wij tijdens een videoconsult/huisbezoek. Hierbij wordt het beladvies gekoppeld aan eventuele vragen over de thuissituatie. Denk hierbij aan: is het mogelijk om thuis te bevallen? Is alles wat nodig is in huis? Kan het bed op klossen?

Je krijgt nu ook jouw zwangerschapskaart mee naar huis, die je vervolgens bij iedere controle weer mee moet nemen. Zo heb je altijd de benodigde gegevens bij de hand

Als je gaat bevallen, breekt er een spannende tijd aan en is het niet altijd duidelijk wat jullie overkomt. Wanneer mag je ons bellen?

Wij zijn er voor jullie en dus bel je altijd als je twijfelt, ongerust bent of denkt dat er iets niet goed is met de zwangerschap. Je stoort ons niet, en wij beantwoorden graag jullie vragen!

Direct bellen

In de volgende gevallen moet je ons direct bellen:

  • Voor 37 weken
  • Als je vóór 37 weken twijfelt en/of ongerust bent, last hebt van bloedverlies, vruchtwaterverlies of regelmatig terugkerende pijnlijke harde buiken en/of de baby minder voelt bewegen.

 

Vanaf 37 weken

  • –> Bij weeën:
    Als je voor de eerste keer gaat bevallen, bel je ons als je gedurende een uur weeën hebt die elke 3-5 minuten terugkomen en tenminste een minuut aanhouden.
  • Als je al eens eerder bevallen bent, bel je ons als je gedurende een uur weeën hebt die elke 5 minuten terugkomen. Dit omdat de bevalling van een volgend kindje sneller kan verlopen.
  • Het advies kan daar waar nodig worden aangepast, denk aan bijvoorbeeld een hele vlotte eerste bevalling.

–> Bij vruchtwaterverlies:
Altijd als het vruchtwater geel, groen of bruin is.
Als het vruchtwater helder (wit/kleurloos/rozig of met vlokjes) is. ‘S avonds (na 22.00u.) of ’s nachts hoef je ons niet meteen te bellen, maar kan dit de volgende ochtend na 9.00 uur. Overdag kun je ons wel meteen bellen.

  • –> Als het hoofdje nog niet is ingedaald (dit hoor je tijdens de controle), krijg je het advies om direct te bellen en te blijven liggen totdat de verloskundige je gecontroleerd heeft.

–> Bij bloedverlies:
Bij helderrood bloedverlies, zoals bij een menstruatie.
En bij bloedverlies als er nog geen actieve weeenactiviteit is

–> Bij minder bewegen van de baby

 

Twijfel je? Overleg dan altijd!

filed under: