In de zwangerschap zijn er veel klachten die je kunt ontwikkelen, deze kunnen erbij horen maar dit hoeft niet. Heb je klachten van welke aard, bel ons dan altijd voor overleg. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en zijn er voor jullie.
De eerste 13 weken van je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. In deze fase van je zwangerschap gebeurt ontzettend veel. In 12 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 6,9 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes. Lees daar hieronder meer over.
Vermoeidheid
Veel vrouwen hebben in de zwangerschap last van vermoeidheid. Vooral in het eerste trimester, tot ongeveer 16-20 weken en aan het einde van de zwangerschap is dit een veel voorkomende klacht. De aanmaak van het kindje vergt vooral in het eerste deel van de zwangerschap veel van je lijf, het ontstaan is dan ook al compleet na de eerste 13 weken. Daarnaast moet je lijf nog wennen aan de hormonale veranderingen. Aan het einde van de zwangerschap komt de vermoeidheid vaak terug. Vaak is dit een combinatie van het zwaarder worden van de zwangerschap en het slechtere slapen aan het einde.
Tip: luister naar je lichaam, het geeft de signalen van vermoeidheid af met een reden. Neem extra rust, ga eerder naar huis van je werk of begin wat later (of later in de zwangerschap kan het zijn dat je beter kan stoppen met werken) en ga op tijd naar bed. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet. Blijft de vermoeidheid aanhouden is het goed dit aan te geven bij ons zodat wij eventuele extra onderzoeken naar o.a. bloedarmoede kunnen inzetten.
Misselijkheid
In het begin van de zwangerschap zijn een hoop vrouwen misselijk, niet iedereen heeft hier last van. Deze misselijkheid begint rond de 6 weken, waarbij de piek op de 8e/9e week ligt. De misselijkheid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de hormonale veranderingen van de zwangerschap. Een goed teken ondanks dat het heel vervelend kan zijn. In ongeveer de helft van de gevallen van misselijkheid leidt deze ook tot braken. Dit hoeft niet alleen in de ochtend te zijn maar kan gedurende de gehele dag. Misselijkheid en een enkele keer braken kan geen kwaad voor jou en voor jullie kindje. Geef je vaak over, kan je weinig tot niets meer eten of drinken en/of ga je minder plassen is het goed hierover met ons contact te hebben. Soms val je ook iets af in het begin, val je meerdere kilo’s af in korte tijd dan willen wij dit graag weten.
Tip: Begin je dag met een klein ontbijt op bed (vooral als je er in de ochtend veel last van heb), drink minstens 1.5 liter per dag (kleine slokjes per keer) maar niet te koud, eet niet te pittig of vet en eet meerdere keren per dag een klein beetje. Liever 6 keer per dag een kleine maaltijd of tussendoor dan 3 grote maaltijden.
Obstipatie
In de zwangerschap maak je het hormoon progesteron aan, dit hormoon is bedoeld om de zwangerschap in stand te houden en dus hard nodig. Helaas zorgt dit hormoon er ook voor dat de darmen daardoor langzamer gaan werken. Daardoor blijft de ontlasting langer in de darm en wordt er meer vocht uit gehaald, met als resultaat dat de ontlasting harder wordt en je minder makkelijk en vaak naar het toilet gaat.
Tip: Zorg dat je voldoende drinkt op een dag, minstens 1.5 liter of meer. Eet vezelrijke voeding in de vorm van volkoren producten, vezelrijke groenten en fruit. Voorbeelden zijn o.a. goed bruin brood, volkorenpasta, kiwi’s, sinaasappels en broccoli. Blijf in beweging, door beweging blijven de darmen ook meer op gang. Bij langdurige obstipatie van meer dan >3 dagen is het goed contact met ons op te nemen.
Plassen
Een van de dingen die vrouwen het meest benoemen als zij het over de zwangerschap hebben is het vaker moeten plassen. Deze klacht is er gedurende de gehele zwangerschap, in het begin door meer druk op de blaas van de baarmoeder en de veranderingen van hormonen. Ook het bewuster drinken speelt soms een rol. In de loop van de zwangerschap zal de baby veel bewegen wat van weer het gevoel van aandrang opwekt en aan het einde drukt het indalende hoofd op de blaas. Naast het vaker plassen heb je vaak meer moeite met het goed uitplassen, zeker naarmate de zwangerschap vordert, het is wel belangrijk dit zoveel mogelijk te proberen. Doordat je minder goed kan uitplassen, de urine wat zoeter is en de urinewegen wat meer verwijd zijn kunnen bacteriën makkelijker zorgen voor een blaasontsteking. Klachten kunnen zijn: branderig gevoel, loze aandrang en pijn bij het plassen maar zeker in de zwangerschap vaker onderbuikspijn die niet afzakt, veel harde buiken of ineens vaker of minder vaak kunnen plassen in de zwangerschap.
Tip: Drink voldoende, minstens 1.5 liter per dag. Als je voldoende drinkt, plas je daardoor ook vaker waardoor je als het ware de blaas spoelt. Probeer goed uit te plassen, let op soms kan het helpen je bekken meer te kantelen, je helt naar voren en terug en merkt vaak dat je dan automatisch beter uitplast. Soms helpt het ook om te gaan staan en opnieuw te gaan zitten op het toilet. Ook buiten de deur is het belangrijk om echt op het toilet te gaan zitten, erboven blijven zweven, zorgt ervoor dat de blaas niet goed ledigt. Bij klachten is het verstandig ons te bellen.
Duizeligheid
Door het dalen van de bloeddruk in het eerste deel van de zwangerschap kun je je soms duizelig voelen. Het laagste punt wordt bereikt rond de 20-24 weken en wordt de ‘mid-pregnancy drop’genoemd.
Tip: Aan het opkomen van de duizeligheid kan je niet zoveel doen, zodra je voelt dat je dit wordt of het ervaart ga dan even bewegen. Je helpt hiermee de doorstroming van het bloed weer op gang. Is de duizeligheid te ernstig ga dan liggen met de benen iets hoger dan je hoofd, vaak merk je dan de duizeligheid weer afneemt.
Bloedneuzen en bloedend tandvlees
Door de hormonen in zwangerschap worden de slijmvliezen beter doorbloed, zowel van de vagina als van de rest van het lichaam. Hierdoor heb je meer last van bloedend tandvlees en/of bloedneuzen.
Tip: Poets je tanden met een zachte tandenborstel, en wel regelmatig. Denk je dat je een ontsteking in de mond heb, neem contact op met je tandarts, een ontsteking kan zich uitbreiden en effect hebben op de zwangerschap als daar niets mee wordt gedaan.
Recente reacties