In de zwangerschap zijn er veel klachten die je kunt ontwikkelen, deze kunnen erbij horen maar dit hoeft niet. Heb je klachten van welke aard, bel ons dan altijd voor overleg. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en zijn er voor jullie.
Vanaf de 28e week van je zwangerschap wordt het derde trimester genoemd. In dit trimester verviervoudigt je baby in gewicht. Niet zo vreemd dus dat je buik nu echt gigantisch wordt. Helaas gaat dit gepaard met nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig weet je waar je het voor doet en ligt aan het eind van dit trimester je baby in je armen! Lees hieronder meer over de meest voorkomende kwaaltjes in het derde trimester van je zwangerschap.
Tintelende vingers
Door het extra vocht kunnen de armzenuwen afgekneld worden. Dit veroorzaakt tintelende, soms pijnlijke en stramme vingers.
Tip: beweeg veel met je handen eventueel met een balletje. Doe de armen in de lucht om het vocht terug te laten stromen. Soms kan een polsbeschermer in de nacht verlichting bieden.
Vocht vasthouden
Het hormoon progesteron, de druk van de zware baarmoeder die de terugvloed van bloed vanuit de benen naar het hart bemoeilijkt en minder eiwit in het bloed veroorzaken dit probleem. De benen en handen zijn de plekken waar het meestal voorkomt. Aan het einde van de zwangerschap ook een beetje in het gezicht. Vaak komt het vocht geleidelijk, is het van de een op de andere dag is het verstandig dit met ons te overleggen. Ook de schaamlippen zwellen aan het einde van de zwangerschap, veel vrouwen merken dit ook. Daarnaast hebben ze een dieppaarse kleur in de zwangerschap.
Tip: doe sieraden op tijd af. Wissel rust en beweging goed af, doe de benen iets omhoog en zorg dat je het niet te warm hebt. Eet niet te zout, dit zorgt dat je nog meer vocht vasthoudt, en drink voldoende. Meer drinken zorg niet voor meer vocht, maar juist voor meer afscheiding van vocht.
Kuitkrampen
Deze treden vaak in de 2e helft van de zwangerschap op en zijn vaak in de avond en nacht. Vaak gaan ze gecombineerd met de zogeheten restless legs of onrustige benen.
Tip: mogelijk kan er een oorzaak zijn in een magnesiumtekort. Je kunt daarom eventueel extra magnesium gebruiken, een voorbeeld hiervan is floradix magnesium van salus.
Stressincontinentie
In ze zwangerschap zijn de urinewegen verslapt waardoor je gemakkelijk urine verliest. Aan het einde van de zwangerschap neemt ook de druk van de baarmoeder toe en drukt op de blaas met tot gevolg tijdelijke incontinentie.
Tip: doe bekkenbodemoefeningen, een voorbeeld is tussentijds de spieren rond de vagina aan te spannen, rek je maar helemaal uit alsof je het plafond wil aanraken, je zult merken dat je dan automatisch de bekkenbodem aanspant (10 x 6 seconden achterelkaar), herhaal dit meerdere malen op een dag.
Rug- en bekkenpijn
Als de buik zwaarder wordt en de buikspieren minder goed hun functie kunnen vervullen krijgt je rug het zwaar te verduren. Ook veranderd de houding van de rug door de zware baarmoeder die aan de voorkant “hangt”. Het bekken en de rug worden soepeler omdat zowel de banden en de gewrichten soepeler worden door het hormoon progesteron in je zwangerschap. Het bekken wordt daarbij ook “instabiel”. Dit alles is heel functioneel voor de geboorte en indaling van het kind maar wel erg ongemakkelijk. Pijn uit zich meestal voor de rug onderin, bij het stuitje of in de bil. Het bekken vooral bij de heupen, het stuitje en het schaambot.
Tip: Probeer bewegingen die de klachten verergeren te voorkomen, til niet teveel en loop niet teveel trappen. Een zwangerschapscursus kan je veel informatie geven over de goede houding en oefeningen om de klachten te verlichten. Is dit niet voldoende, dan kan een fysiotherapeut of chiropractor helpen. Neem contact op als de klachten verergeren. Wij werken hiervoor onder andere samen met Chiropractie Van Leeuwen.
Slapeloosheid
Vooral in de laatste weken van de zwangerschap, de oorzaak ligt in vele factoren zoals een bewegend kind in de nacht, niet lekker kunnen liggen, gedachten over de bevalling en de periode erna, kuitkrampen, vaak moet plassen en het warm hebben. Het is een vervelende klacht, die ook al is het niet bewezen, een soort voorbode is voor de tijd daarna. Als het kindje geboren is zullen ook de nachten niet meer aaneengesloten zijn.
Tip: probeer een lekker houding uit om te slapen, zorg dat het niet te warm is op de slaapkamer en probeer je gedachten achter je te laten. Schrijf je gedachten op en ga daarna pas slapen. Mijd producten die je uit je slaap kunnen houden, vanaf laat in de middag zoals cola en koffie. Eventueel kun je in de middag een uurtje extra rusten, zeker als je verlof begonnen is.
Striae
Dit is onderhuids bindweefsel wat scheurt onder invloed van de zwangerschap. Het ziet eruit als paars-rode strepen die over de buik, borsten en bovenbenen kunnen lopen. Ze verdwijnen nooit helemaal maar worden minder zichtbaar en wit van kleur.
Tip: niet teveel aankomen, en niet te snel teveel aankomen indien het te voorkomen is. Verder worden er vele dure crèmes aangeboden welke de striae zouden verminderen helaas is dit niet het geval. De crème komt waarschijnlijk niet in de diepere lagen die aangedaan worden met het scheuren.
Recente reacties