In de zwangerschap zijn er veel klachten die je kunt ontwikkelen, deze kunnen erbij horen maar dit hoeft niet. Heb je klachten van welke aard, bel ons dan altijd voor overleg. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en zijn er voor jullie.
Week 13 tot en met week 28 van je zwangerschap worden het tweede trimester genoemd. Aan het eind van dit trimester ziet de kleine bewoner van je baarmoeder er al echt uit als een baby. In 3 maanden tijd is je buik zo hard gegroeid dat jij er ook echt zwanger uitziet! Klachten die in het eerste trimester zijn begonnen kunnen inmiddels voorbij zijn, maar sommige vrouwen blijven hier langer last van houden, soms de hele zwangerschap lang. Lees hieronder meer over de meest voorkomende kwaaltjes in het tweede trimester van je zwangerschap.
Bandenpijn
In het eerste trimester, maar zeker in de fase van 13 – 20 weken groeit de baarmoeder aanzienlijk. Dit kan zich uiten in een stekende pijn die zich aan de zijkanten van de baarmoeder of liezen plotseling bevind. Dit noemen we bandenpijn. De pijn is kortdurende en van voorbijgaande aard, er zit geen regelmaat in en er treedt geen bloed en vochtverlies bij op. Vaak hebben vrouwen er last van bij langdurige inspanning, ineens opstaan, omdraaien en hard door willen lopen. Aan het einde van de zwangerschap kan je deze soortgelijke klachten ook weer hebben als de baby indaalt.
Tip: neem even rust, een warme douche en/of paracetamol. Komt er regelmaat in de pijn, bloed en of vruchtwaterverlies dan moet je ons bellen.
Brandend maagzuur
Door het hormoon progesteron wordt de afsluiting van de maag naar de slokdarm verwijdt, vaak geeft dit niet direct alleen de klachten. In de loop van de zwangerschap gaat de baarmoeder groeien en geeft meer druk in de buikholte waardoor de maag makkelijker overloopt en het zuur via de slokdarm omhoog komt. Dit noemen we zuurbranden.
Tip: eet niet te veel grote maaltijden maar liever 3 x per dag een kleine maaltijd en 3 x iets tussendoor. Eet niet te vet of gekruid en matig met koolzuurhoudende dranken. Een beetje melk drinken of een hapje vla kan vaak goed helpen, ook een stukje brood of een pepermuntje binden het zuur. Lig niet te plat als je gaat slapen, hierdoor komt het zuur ook makkelijker omhoog. Als dit allemaal niet meer helpt kan je bij de drogist een maagzuurremmer halen zoals Regla-pH, Maalox of Rennies.
Aambeien en spataders
Ook deze zijn een bijwerking van het hormoon progesteron, het verslapt ook de wanden van de bloedvaten. Daarnaast worden de bloedvaten door de groeiende baarmoeder afgeklemd waardoor de terugvloed van bloed minder wordt bevorderd. Hierdoor kunnen blauwe kronkelende vaten ontstaan, spataderen. De meest voorkomende plekken in de zwangerschap zijn op de benen, de schaamlippen of bij de anus (aambeien).
Tip: bewegen van de voeten bij gestrekte benen (voeten strekken en naar je neus bewegen) kan de kans iets verkleinen, doet dit vaak op een dag. Verder kun je steunkousen gebruiken en bij aambeien Curanol. Ook is het belangrijk om geen harde ontlasting te hebben en niet te persen tijdens de ontlasting, dit werkt nadelig.
Harde buiken
Naarmate de zwangerschap vordert gaat de baarmoeder zich samentrekken, deze samentrekkingen worden “harde buiken ”genoemd. Een harde buik voelt als een ballon die opgeblazen wordt in de buik en kunnen licht ongemakkelijk zijn. Dit gebeurd vanaf 16 weken zwangerschapsduur. Harde buiken hebben een functie en zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling van de baarmoeder en de baby, en kunnen dus geen kwaad.
Tip: Indien de harde buiken vaker gaan komen kan het een teken zijn van het lijf dat je rustiger aan moet doen, luister naar het signaal en neem rust. Indien de ze regelmatig zijn, steeds heftiger worden, pijn doen en gepaard gaan met bloed of slijmverlies moet je ons bellen. Bij twijfel ook altijd bellen!
Recente reacties