Onderzoek

Prenatale screening

Tegenwoordig heb je, als zwangere, de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken. Dit is niet verplicht. Bedenk eerst goed (met je partner) of je over dit soort onderzoeken wel informatie wenst te ontvangen. Probeer te bedenken wat het voor je zal betekenen als er een afwijking wordt gevonden.

Er zijn twee soorten screening:

  1. 1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
  2. 2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho (ETSEO) en de 20 wekenecho (TTSEO)

Je beslist zelf of jullie deze onderzoeken wilen laten doen.

Graag informeren wij jullie over de mogelijkheden van prenatale screening. Wanneer jullie hierover informatie wensen, dan krijgen jullie hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte) screeningen.

 

Prenatale diagnostiek

In een aantal gevallen is er tijdens de zwangerschap direct een indicatie voor prenatale diagnostiek. Met de komst van de nieuwe testen zoals de NIPT is het aantal invasieve onderzoeken minder geworden. Prenatale diagnostiek is onderzoek in de zwangerschap bedoeld om afwijkingen op te sporen. Dit kan in de vorm van een invasief onderzoek, zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie of een niet-invasief onderzoek zoals geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO). Dit laatste is vergelijkbaar met een extra uitgebreide 20 weken echo.

Erasmus MC

Wij kunnen je verwijzen naar het Erasmus Medisch Centrum, waar een intake plaatsvindt en de verschillende mogelijkheden van onderzoek met je worden besproken.

filed under: