De gezondheid van een kind begint al voor de conceptie. Wanneer je stopt met het gebruik van anticonceptie en er de mogelijkheid is dat je zwanger kunt raken, is het verstandig (nog) gezonder te gaan leven. Vanaf het prille begin ben je namelijk al verantwoordelijk voor je zwangerschap en de manier waarop je leeft.
Supplementen
Wij adviseren om vanaf het moment dat je stopt met de anticonceptie, foliumzuur te gaan gebruiken. Hiermee verklein je de kans op neurale buisdefecten (zoals een open ruggetje). Extra vitamine D zorgt dat het calcium en het fosfor dat we met de voeding binnenkrijgen, beter door het lichaam wordt opgenomen. Dat zorgt voor sterke botten en tanden voor moeder en baby. Wij adviseren gedurende de gehele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D te slikken. Voor alle gesluierde en/of donker gepigmenteerde moeders die weinig zuivel gebruiken, is dit extra belangrijk.
Voeding
Het is verstandig te letten op wat je eet. Een gevarieerde voeding kan daarbij niet ontbreken. Het eten van rauw vlees, rauwmelkse (“au lait cru”) kazen en vacuüm verpakte gerookte vis kun je beter laten staan tot na de bevalling. Ditzelfde geldt voor orgaanvlees.
Roken, alcohol en drugs horen ook niet in een gezonde zwangerschap thuis. Ook kleine hoeveelheden alcohol of een enkele keer roken kunnen effecten hebben.
Medicijnen
Bij medicatiegebruik is het aan te raden dit met de huisarts of ons te bespreken of het verstandig is om te stoppen.
Gezond BMI
Een gezond gewicht en een gezonde leefstijl zijn van belang. Een BMI van 20 – 25 wordt al ideaal gezien. Zowel onder- als overgewicht kan consequenties hebben voor de vruchtbaarheid en het verloop van de zwangerschap.
Leef/werkomgeving
Ook is de omgeving waarin je werkt, en het werk wat je doet van belang. Soms kan jullie beroep een risico vormen voor de vruchtbaarheid en bij het ontstaan en de groei van het kindje, denk aan het werken met bijvoorbeeld straling of oplosmiddelen.
Recente reacties